Præstér under pres – hvordan?
- Hvorfor bliver jeg nervøs når jeg skal præstere i en presset situation?
- Hvordan kan jeg cope med min nervøsitet i en presset situation?
Hvorfor bliver jeg nervøs når jeg skal præstere i en presset situation?
Ofte bliver vi nervøse, når vi står i en situation, som presser os. Dette pres kommer af vores egen forventning om at ”klare sig godt” under udfordrende situationer. Frygten for at fejle og tanken om ”hvad forventer andre af mig” er tit forbundet med at vi føler os presset. Hvis vi for eksempel har en forventning om, at vi ikke må fejle til en eksamen, presser vi os selv til ikke at fejle.
Det første skridt er altså at forstå, at presset starter inde i dig med dine tanker. Om det er tanker om ikke at må fejle eller hvad andre folk tænker om dig. Høje forventninger – fra dig selv og andre – bliver til pres. Derfor er det vigtigt at undersøge disse forventninger, så vi kan blive klogere på, hvilke forventninger, der udløser presset. Man kan se det lidt som en vandhane, der løber. Hvis vi skal lukke for vandhanen, er vi nødt til at vide, hvor ventilen sidder. Så for at lukke presset, må vi kender forventningerne. Ellers ”flyder vandet over”.
Ved at forstå presset, kan vi også prøve at vende det til en noget, der hjælper os i situationen, og ikke noget, som arbejder imod os. Nogle mennesker trives endda med følelsen af pres. Hvorfor? Fordi forventninger eller krav kan øge vores opmærksomhed, så vi fokuserer og arbejder hårdere. Men hvis forventningerne eller kravene er for store eller urealistiske, kan det gå ud over vores egen selvtillid og eget selvbillede, hvilket påvirker vores selvværd.
Hvordan kan jeg cope med min nervøsitet i en presset situation?
Som nævnt ovenfor, er første skridt at forstå det specifikke pres på din præstation. Når du ved “hvordan” og “hvornår” du føler et pres, kan du bruge det til at hjælpe dig i stedet for at arbejde imod dig. Hvis du for eksempel føler et pres om at vinde eller at du ikke må fejle, skal du udfordre din tankegang om de forventninger. Nogle gange kommer pres fra forventninger, du har påtaget dig fra andre mennesker i dit liv, såsom forældre, skolekammerater, lærere, trænere, holdkammerater eller andre. Giver vi disse forventninger opmærksomhed, fylder de mere for os. Og jo større forventningerne bliver, jo større et pres bliver der skabt.
Presset er meget specifikt og kan variere fra person til person. Derfor kan forventningerne ligeledes være varierende. Derved kan måden at tackle vores forventninger på også være forskellige. Teknikker man tit arbejder med, indebærer eksempelvis at flytte opmærksomheden fra forventningerne. Giver vi ikke forventningerne opmærksomhed, kan de ikke vokse. En anden teknik kan være at udfordre sig selv på sine forventninger. Hvis vi eksempelvis har en forventning om, at vi ikke må fejle, kan vi udfordre os selv ved at forsøge at fejle. Hvad var konsekvensen af at vi rent faktisk ”fejlede”? Ovenstående eksempler kan du bruge i alle sammenhænge og kan være gode øvelser at starte med.
Opsummeret kommer følelsen af pres tit fra os selv og vores egne forventninger. Vores egne forventninger kan nogle gange være præget af, hvad andre har af forventninger til os. Det vigtigste er her at undersøge, hvad der presser os. Hvilke forventninger har vi til os selv? Kender vi forventningerne, og derved presset, kan vi bedre arbejde med, hvordan vi så coper med presset. Presset kan desuden også føles som en stressende situation. Dette er kun naturligt, da pres og nervøsitet kan stresse kroppen over tid. Vil du vide mere om stress og symptomer herunder, så følge linket: Link til artikel om stress. Ønsker du mere viden om at præstere under press eller præstationspsykologi, så følge linket her: Link til artikel om præstationspsykologi.